måndag 19 september 2016

"Du, bara" av Anna Ahlund

Bildresultat för du bara ahlund

John är 16 år och ska börja gymnasiet efter sommaren. Det är tänkt att han ska gå på fotbollsgymnasium, något han velat och kämpat för länge. Men nu är John inte längre så säker på att det är det han vill. Han är inte så säker på att han vet vad han vill att det ska stå i det där kuvertet från antagningen som han går och väntar på. Han är inte så säker på om hans knä ens håller för mer fotbollsspel även fast han sagt till alla att det är lugnt och han gör sitt bästa för att ignorera den stigande smärtan under löprundorna.

Den här sommaren har John och hans syster Caroline lägenheten inne i Uppsala för sig själva eftersom mamman och pappan har dragit ut till landet. Caroline ska sommarjobba i en skobutik och John vet inte riktigt vad han ska göra. Hänga med bästisen Elli, träna, vänta på kuvertet. En dag tar Caroline hem en kille som heter Frank på middag. Frank jobbar i en pappershandel tvärs över gatan från Carolines skobutik och hon har spanat in honom genom skyltfönstren. Det är något speciellt med Frank och John märker snart att han håller på att bli kär. Men Caroline är van vid att få som hon vill, och nu vill hon ha Frank. Men John tänker inte ge sig denna gång, han känner att Frank är alldeles för bra för att släppa. Och Frank har ju också en egen vilja, då spelar det ingen roll vad vare sig Caroline eller John tycker.

Caroline tar med Frank ut till sommarstugan och John och Elli hänger också på. Det blir en härlig och förvirrande helg med mycket känslor och väl hemma i stan igen vet John fortfarande inte riktigt vad han känner. Och han vet allra minst vad Frank känner. Under veckorna som går ser han Franks skor i hallen allt oftare och han håller sig borta så bra han kan. Han vill inte se Caroline och Frank tillsammans. John äter alla måltider i sitt rum och lyssnar på hur det låter från Carolines rum och han kan bara föreställa sig vad de håller på med. Han önskar hett att han varit i Carolines ställe, att det var honom Frank ville komma och hälsa på. När han en dag stöter ihop med killen som hela tiden hälsar på Caroline och märker att det inte alls är Frank blir han än mer förvirrad.

Detta är en bok om kärlek och att våga, att våga älska med alla risker det innebär. Det är inte en bok där det händer spännande saker hela tiden utan snarare en fin och lågmäld kärlekshistoria som man känner igen sig i.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar