torsdag 8 september 2016

"Om jag var din tjej" av Meredith Russo

Bildresultat för om jag var din tjej

Amanda flyttar från sin hemstad för att bo hos sin pappa som hon knappt träffat sedan hennes föräldrar skildes. Anledningen till att hon flyttar är för att slippa ifrån de människor som mobbat henne hela hennes liv och för att slippa ifrån allt hat som riktas mot henne i hennes gamla stad. Hon måste börja om på nytt. I hennes pappas hemstad vet ingen någonting om hennes förflutna, hur tufft hon har haft det. Ingen vet något om hennes identitetskris och hur hon aldrig trivts i sin kropp. Ingen vet något om hennes hemlighet, att hon tidigare har varit Andrew.

Amanda växte alltså upp som Andrew tillsammans med sin mamma och pappa. Men hon trivdes aldrig i sin kropp, hon hatade att vara kille och drömde om att hon skulle växa upp och bli kvinna när hon blev vuxen. Amandas pappa, eller Andrews som hon då hette, hade väldigt svårt att förstå att hans son var som han var. Att han aldrig ville göra några manliga saker, han ville inte kasta boll eller åka och fiska, och att han alltid blev mobbad. Pappan var av åsikten att om Andrew kunde skärpa sig så skulle inte så många reta honom i skolan, han behövde bara tuffa till sig. Så pappan släpade med honom ut för att kasta boll och han fick hela tiden luftgevär och liknande i födelsedagspresent och julklapp. Mamman tyckte dock mer att de borde låta Andrew vara sig själv, att han skulle få vara som han var. Det gick till och med så långt att Andrew försökte ta livet av sig.

Nu flyttar alltså Amanda till sin pappa och återupptar kontakten igen efter att hon genomgått en könskorrigering och alltså blivit tjej, något som inte är helt lätt då pappan har svårt att ta till sig det nya. I sin nya skola får hon verkligen en nystart. Ingen mobbar henne utan hon blir istället sedd som ”den nya snygga tjejen”. Hon skaffar sig ett gäng vänner, som hon aldrig riktigt haft innan, och börjar dejta en kille som hon tycker om riktigt mycket. Men ingen av dessa personer vet alltså något om hennes tidigare liv, de tror att hon är en helt vanlig tjej. Och hon känner sig också som en helt vanlig tjej och kan verkligen vara sig själv för första gången någonsin. Men hennes hemlighet lägger lite en skugga över alltihop. Amanda känner ju att hon inte riktigt sagt hela sanningen, att hon inte varit riktigt ärlig. Frågan är om hennes vänner kommer att tycka om henne lika mycket om de får veta att hon varit Andrew. Och frågan är hur Grant, som killen hon dejtar heter och som hon bara tycker om mer och mer, kommer att reagera över att Amanda faktiskt tidigare var kille.

Detta är en viktig bok som tar upp ett viktigt ämne som transsexualitet är, det är inget som förekommer särskilt ofta i ungdomslitteraturen. Samtidigt är det en rätt typisk amerikansk high school-bok med cheerleaders, baler och allt som hör till. Boken är baserad på författarinnans egna erfarenheter av att vara transperson och finns även på engelska och heter då ”If I was your girl”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar