tisdag 18 april 2017

"Golden boy" av Abigail Tarttelin

Bildresultat för golden boy abigail

Max är så gott som perfekt. Det är så han ses av alla i sin omgivning, som den perfekta killen utan brister. Han är smart, snygg och populär. Han har alltid haft det lätt för sig och alltid levt upp till alla, högt ställda, förväntningar på honom. Men han har en hemlighet, en hemlighet som ingen mer än hans familj vet om. Ingen mer än familjen och barndomsvännen Hunter. Hemligheten leder till att han alltid gör slut med sina flickvänner innan det blir för seriöst, innan det går för långt. Max är intersex vilket innebär att han har både kvinnliga och manliga könsdelar. Han föddes intersex och hans föräldrar var tvungna att fatta en mängd beslut kring hans kropp när Max var liten bebis, beslut som får konsekvenser nu. Konsekvenser som ingen hade väntat sig.

Max umgås inte med sin barndomsvän Hunter, en kille som är ett par år äldre och mycket större kroppsmässigt, längre. Men när deras föräldrar har middag hemma hos Max kommer Hunter in på Max rum. Hunter är full och tvingar sig på honom och plötsligt har de gått från att vara barndomsvänner till att bli offer och förövare. Max känner sig äcklig och smutsig medan Hunter inte riktigt fattar att han gjort fel. Han intalar sig istället att Max ville, att han var med på det. Denna ödesdigra kväll förändrar deras liv helt och hållet. Särskilt Max liv tar en oväntad vändning som gör att hans familj blir tvungna att på riktigt diskutera och prata om det som hänt under hans uppväxt gällande intersex-diagnosen, något de inte gjort tidigare. Max vet inte vem han är längre, och knappt vem han vill vara.

Förutom Max perspektiv varvas kapitlen i boken mellan mamma Karen, pappa Steve, brodern Daniel, läkaren Archie och Sylvie som går i Max skola vilket gör att vi får se händelseförloppet från många olika vinklar. Mamman är advokat och strävar ständigt efter att allt ska vara perfekt utåt samtidigt som hon alltid vill det allra bästa för sina barn och många gånger känner sig som en misslyckad förälder. Pappan ger sig in i politiken och har därmed inte så mycket tid för all turbulens i familjen samtidigt som hans åsikter gällande Max och hans kropp går och har gått isär en del under årens lopp. Brodern Daniel är 9 år och utåtagerande då han tycker det är orättvist att Max är den perfekta sonen som ingen skäller eller gnäller på. Archie är läkaren Max går till efter övergreppet och  Sylvie är en tjej som Max börjar få känslor för. Alla dessa personer gör att bilden av vad som händer blir mycket bredare och mer intressant då intersexualitet är ett ovanligt ämne som inte förekommer särskilt ofta i ungdomslitteraturen och behöver ses på från många håll för extra förståelse. 

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar