tisdag 11 april 2017

"Innan jag dör" av Jenny Downham

Bildresultat för innan jag dör

Tessa är 16 år och har leukemi. Hon vet att hon ska dö. Hon har levt med sjukdomen i flera år och nu börjar hoppet rinna ut. Men Tessa har fullt upp med att leva sitt liv, det finns så himla mycket hon vill hinna med och uppleva innan hon dör. Hon bestämmer sig därför för att göra upp en lista över allt hon ska göra innan det är för sent. Det som står högst upp på listan är att hon vill bli av med oskulden. Att testa droger, köra bil, bryta mot lagen och bara säga ja en hel dag är andra saker som hon punktar upp på sin lista. Tessa är fast besluten att beta av punkterna på sin lista tillsammans med kompisen Zoey, och från början betar de just av punkt för punkt. Men listan görs om, punkter läggs till medan andra bockas av, ju längre tiden går.

Tessa bor med sin pappa som är hemma för att ta hand om henne på heltid och sin lillebror Cal. I huset jämte bor en kille som heter Adam. Adam är varken särskilt snygg eller cool, men de fastnar för varandra och även han hjälper Tessa med avbockningen av punkter på listan. När Zoey blir gravid och bestämmer sig för att behålla barnet lägger Tessa till ännu en punkt; hon vill leva så länge att hon hinner träffa Zoeys barn.

Ju längre tiden går kommer Tessa alltså på mer grejer hon vill uppleva, hon lägger hela tiden till fler punkter på sin lista. Samtidigt tickar ju dock tiden på, hennes tid håller på att ta slut. Givetvis är detta en tung bok då den behandlar ett tungt och allvarligt ämne, men det är inte sådär superdeppigt och jättetungt som man skulle kunna tänka sig. Det är mycket humor i boken och mycket igenkänning i hur det är att vara en tonårstjej med irriterande föräldrar och småsyskon exempelvis. Boken handlar mycket om att ta vara på de bra sakerna i livet, att leva livet fullt ut och göra allt det där man vill. Att ta chansen och verkligen leva sitt liv som man vill innan det är för sent.

På engelska heter boken "Before I die".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar