tisdag 25 april 2017

"Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt

Bildresultat för låt vargarna komma

Det är New York 1987 och sjukdomen aids är något nytt som ingen vet särskilt mycket om. Man vet inte hur eller varför den sprids, och inte varför det är främst homosexuella män som drabbas. Då man tror att sjukdomen kan spridas bara genom att röra vid en smittad person blir de smittade ensamma och utstötta, och det bidrar ju ytterligare till den negativa bilden av homosexuella då många även såg aids som ett straff för att de levt i synd.

June är 14 år och känner sig allmänt missförstådd. Hennes föräldrar arbetar hela tiden och har ingen tid för varken henne eller hennes syster Greta. Det känns även som att Greta glider ifrån henne alltmer. När de var små var de bästa kompisar men nu verkar de inte ha särskilt mycket gemensamt och umgås nästan aldrig. June har inte heller några riktiga, jämnåriga vänner utan är något av en ensamvarg som gillar att hänga i skogen och fantisera. Den enda person som förstår June är hennes morbror Finn som är en känd konstnär. Han har en lägenhet på Manhattan, målar tavlor och lär June en massa om konst och historia. Han är allt det som June vill ha hos en vän, allt det som kompisarna i skolan inte är. Men Finn drabbas av aids och dör alldeles för tidigt och June känner sig riktigt ensam och övergiven.

June känner att hon blivit lämnad helt ensam med sin sorg, det finns ingen som riktigt förstår henne. Men snart blir hon kontaktad av en man som var på begravningen. June såg honom smyga omkring där, men har ingen större koll på honom mer än så, och mamman vägrar att berätta mer om honom. Det enda mamman säger är att han var Finns specielle vän, och Greta påstår att det var han som dödade Finn. Det visar sig att han heter Toby och vill träffa June. Han sörjer också Finn och June bestämmer sig för att träffa honom i syfte att få någon att dela sorgen med. En vänskap växer fram mellan dem eftersom de två faktiskt har som gemensamt att de älskade samma person över allt annat. De måste dock hålla sin vänskap hemlig eftersom det inte skulle uppskattas särskilt mycket hos Junes familj om de fick veta att hon umgås med den man som sägs ha dödat Finn.

Samtidigt som June försöker bearbeta sin sorg tillsammans med Toby börjar små mysterier och hemligheter i familjen komma upp till ytan. June måste inse att det faktiskt fanns sidor av Finn som hon inte visste något om, och att dessa kanske inte är alltid är sidor som hon vill upptäcka.  

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar