måndag 5 mars 2018

"Eliza and her monsters" av Francesca Zappia

Bildresultat för eliza and her monsters

I verkliga livet är Eliza skygg och tillbakadragen och vill helst bara vara för sig själv. Hon har inga riktiga vänner och de flesta i skolan ser henne som blyg och lite konstig. Eliza har gjort det till en konst att smälta in och inte synas. Men på nätet är hon en helt annan. Hon är LadyConstellation som ligger bakom den enormt populära tecknade webserien Monstrous Sea som hon ritar och lägger upp anonymt. Ingen vet vem den egentliga skaparen är, ingen mer än Elizas två enda vänner Emmy och Max som hjälper henne med seriens diskussionsforum och försäljningen av prylar kopplade till serien. Eliza har aldrig träffat dem mer än online och hon har svårt att tänka sig att den verkliga världen någonsin skulle kunna bli bättre än den hon lever online.

Hennes föräldrar förstår inte alls det här med att hon hänger på nätet så mycket och att hon ägnar all annan tid åt att rita. De tycker att hon borde skaffa sig ”riktiga” kompisar och försöker desperat få henne att komma ut i friska luften eller prova på olika sporter för att få in mer aktivitet i sitt liv. De har inte den minsta insikt i hur stor och omåttligt populär Elizas serie är, de tror mest att det är en liten trevlig hobby. Elizas två yngre bröder är, som tur är, mer sportiga av sig och Eliza tror att de innerst inne hatar henne.

En dag börjar Wallace Warland på Elizas skola och får sitta jämte henne i klassrummet. Wallace ser ut som en fotbollsspelare men det visar sig att han är mer intresserad av att skriva fanfiction än att spela fotboll, och han är även ett av Monstrous Seas allra största fans. De börjar skriva små meddelanden till varandra på papper då skriva är mer Wallaces grej än att prata och han tror att Eliza bara är ännu ett Monstrous Sea-fan precis som han själv. Eliza känner sig inte riktigt van vid det här med mänsklig kontakt men Wallace lyckas få henne att krypa mer och mer ut ur sitt skal. Och ju mer de umgås desto sämre samvete får Eliza för det hon håller hemligt för Wallace, att hon faktiskt är skaparen till hans favoritserie som han ägnar en massa tid åt att skriva fanfiction till.

Boken kommer på svenska i april och kommer då att heta Eliza och hennes monster

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar