måndag 12 mars 2018

"Moxie" av Jennifer Mathieu

Moxie (inbunden)

Viv har alltid varit den lite osynliga, ordentliga och duktiga tjejen som hennes mamma och morföräldrar aldrig haft någon anledning att inte lita på. Hon är långt ifrån den punkiga rebell hennes mamma var i hennes ålder. Ibland önskar Viv att hon hade lite mer av sin unga mammas mod och kämpaglöd, att hon vågat stå upp mer för sina åsikter och kämpa mot orättvisor .

Viv har totalt tröttnat på hur det ser ut på hennes skola, hon har fått nog av hur saker och ting fungerar. Hon har tröttnat på att nästan alla skolans pengar går till killarnas fotbollslag där alla spelarna betraktas som gudar. Hon är trött på hur killarna beter sig allmänt svinigt och kommer undan med det. Hon är trött på hur det hela tiden skylls på tjejerna och deras beteende när killarna gör något fel, ”för de är ju bara pojkar”. Killarna fäller sexistiska kommentarer så fort en tjej säger något i klassrummet, de bär t-shirts med kvinnoförnedrande budskap och de roar sig med ”lekar” där de ska tafsa på en tjej och sedan springa därifrån. Den allra värsta är Mitchell Wilson, rektorns son. Istället för att göra något åt killarnas helt felaktiga beteende satsar skolledningen på inspektionsrundor där de pekar ut tjejer som bär för utmanande kläder som sedan får gå i stora, oformliga och gräsfläckiga fotbollströjor resten av skoldagen som straff.

Vivi är också trött på att hon aldrig vågar vara modig. Och hon är arg. Med inspiration från sin mammas låda med saker från ungdomen skapar Vivi ett feministiskt fanzine som hon kopierar upp i hemlighet och placerar ut på skolans tjejtoaletter för att försöka påverka och förändra. Hon skapar också den hemliga gruppen Moxie girls som sägs stå bakom fanzinet, en grupp som egentligen inte existerar mer än i Vivs tankar. Det som började som ett sätt för Vivi att få ut sin ilska sprider sig snart, sakta men säkert, över skolan och fler och fler ansluter till Moxie girls aktioner och skapar dessutom egna happenings oberoende av vilka klickar de tillhör eller var de befinner sig på skolans popularitetsskala. Moxie girls förenar tjejerna på skolan. Det börjar också spekuleras i vilka Moxie girls är, vilka som ligger bakom allt. Men Vivi fortsätter att hålla tyst om att det var hon som skapade Moxie girls, hon säger inget till sina bästa kompisar eller till den nya tjejen Lucy som hade en feministisk grupp på sin förra skola och är väldigt exalterad över Moxies existens. Den enda som vet sanningen är den väldigt tilldragande Seth med konstnärsföräldrarna som råkar se Vivi när hon delar ut fanzinen en tidig morgon i skolan, Seth som Vivi verkligen vill ska se henne på riktigt.

Boken kommer ut på svenska i maj. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar