onsdag 21 mars 2018

"Middagsmörker" av Charlotte Cederlund


Bildresultat för middagsmörker

Sextonåriga Áili är uppvuxen i södra Sverige. Hennes mamma gick bort när hon var liten och under sin uppväxt har hon flyttat runt och bytt skola ofta. När hon förlorar sin pappa vet hon inte vart hon ska ta vägen. Hon får flytta till närmaste släkting, vilket visar sig vara hennes avlägsna morfar. Långt upp i Norrland, utanför Kiruna, ligger den lilla samebyn Idijärvi. Där ska Àili bo, hos sin morfar som hon aldrig träffat. Áili som knappt är van vid snö om vintrarna känner sig inte alls som hemma i byn, bland renar och meterdjup snö. Hon kämpar för att hitta sin plats i denna okända miljö. Áilis morfar heter Egel och ger inte det varmaste välkomnandet. Under en lång tid pratar han knappt med henne alls och spenderar all tid ute med renarna. De är mycket olika varandra, exempelvis så är Áili vegetarian men hos hennes morfar finns i princip bara renkött i olika former på menyn.

Med tiden kommer Áili in i livet i Idijärvi, hon får en vän som heter Olivia och kommer även nära sin morfars mamma Ráijá. Ráijá är mycket gammal och går för det mesta runt i en mossgrön klädnad. Hon är snäll mot Áili, de pratar och hon bakar bullar i mängder. Olivia är en munter tjej som är född och uppvuxen i de djupa skogarna i Lappland. Hon hjälper Áili mycket och lär henne om livet i samebyn.

Men så händer det saker i byn. Saker som varken Áili eller Olivia kan förklara. Den enda kopplingen de kan se är till det samiska arv Áili har, men vet så lite om. Hon blir indragen i konflikter som är hundra, kanske tusen år gamla. Det är alvarliga saker som kan hota hela Sápmi om inget händer och Áili verkar vara det enda hoppet.…

Jag läste boken i somras och blev helt såld. Så otroligt spännande, kunde inte lägga ifrån mig boken. Dessutom lärde jag mig jättemycket om samisk mytologi på ett väldigt roligt sätt då det är väl invävt i historian. Jag rekommenderar varmt att läsa boken på ett lov eller längre ledighet då du kan spendera timmar med boken.

"Middagsmörker" är första delen i en trilogi om Áili och hennes äventyr. Den andra boken i Idijärvi-trilogin heter "Gryningsstjärna" och kom ut 2017. Den tredje och sista boken heter "Midnattsljus" och släpps den 22/3.

/Prao-Klara (årskurs 8, Linnéskolan, Älmhult)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar