måndag 25 maj 2020

"Bergtagen" av Camilla Sten

Norstedts Förlagsgrupp: Norstedts, Rabén & Sjögren och B Wahlströms

När den anrika internatskolan Järvhöga Läroverk öppnar upp igen efter att ha varit stängd i flera decennier lockar den återigen rika elever söderifrån. Ryktet om att vara en elitskola består. Eleverna på den kommunala skolan spanar fortfarande in läroverkseleverna på byn. När internateleven Markus går ut i skogen en kväll och inte kommer tillbaka drar sökandet igång direkt och snart börjar skolan att tömmas på elever. Föräldrarna i Stockholm vill inte att deras barn ska vara kvar i de jämtländska skogarna.

Julia går på den lokala gymnasieskolan och jobbar extra på samhällets enda hotell som snart fylls med föräldrar, poliser och journalister med mer eller mindre höga krav. Av någon anledning kan Julia inte riktigt släppa historien med den försvunna eleven. Tillsammans med sin bästa kompis Astrid hänger hon med Missing people ut i skogen för att leta. Bland de som söker i skogen finns även Emil som var Markus rumskamrat. Han dök upp på samlingsplatsen efter att ha gått längs motorvägen alldeles för tunt klädd men fast besluten att hjälpa till. Emil har inte sovit på flera dygn, inte sedan Markus försvann, och han kan inte sluta tänka på att det var hans fel att Markus gick ut i skogen alldeles ensam den där kvällen. varför var han tvungen att göra det där dumma? Kunde han inte bara nöjt sig med deras filmkvällar på söndagarna?

Julia och Emil träffar sedan på varandra igen och bestämmer sig för att tillsammans försöka ta reda på vad som hänt Markus. I sina efterforskningar märker de att det inte är första gången en ung man gått ut i skogen utan att komma tillbaka. Tydligen är det så det är i Järvhöga. En del skyller på den eviga kylan och mörkret. I vilket fall är det bara så det är. De har dock svårt att acceptera det svaret, det måste ju finnas en anledning. Allt kan väl inte vara ett sammanträffande? Familjen Erlander som grundade Järvhöga och ett tag ägde nästan hela samhället dyker upp här och där när de letar. Kan de ha något med allt att göra? Eller är det så att orsaken ligger i något som finns bortom vår verklighet?

Varvat med nutid får vi även veta vad som hände Lisa och Rosa på 60-talet när skolan var öppen enbart för pojkar och flickorna arbetade i köket och matsalen. Redan då hade pojkar börjat försvinna in i skogen. Redan då fanns ett mysterium som behövde lösas. 

Detta är första delen i en planerad trilogi om Järvhöga. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar