måndag 18 maj 2020

"Of curses and kisses" av Sandhya Menon

Of Curses and Kisses (inbunden)

Jaya Rao är prinsessa i ett litet område i Indien som inte är självstyrande. Efter en skandal som förstoras upp i media, där hennes yngre syster Isha, en verkstad och en kyss är inblandad, blir de båda systrarna ivägskickade till en privatskola i USA, St. Rosetta’s International Academy som är full av döttrar och söner till politiker, skådisar och andra oerhört rika personer. Jaya har ett år kvar till examen och är fast besluten att sedan ta på sig alla de plikter som hennes uppdrag som prinsessa kräver. Isha är däremot inte lika intresserad av detta utan vill läsa robotmekanik och umgås med de personer hon vill utan att behöva tänka på hur detta påverkar deras kungarike.

Familjen Rao har regerat över sitt kungadöme under århundraden tillbaka och långt bak i tiden ligger även fiendeskapet med familjen Emerson. En medlem av familjen Emerson stal en rubin från Rao-familjen som en Rao-släkting sedan lade en förbannelse över och sedan dess är sprickan mellan familjerna djup. När Jaya och Isha kommer till skolan får de veta att även Grey Emerson går där, arvingen i familjen som är deras stora fiende. Jaya bestämmer sig för att ta chansen till hämnd och kommer på en plan. Hon ska få Grey att falla för henne och sedan krossa hans hjärta. Lika enkelt som genialt, vad kan gå fel?

När Jaya först träffar Grey märker hon att han är väldigt inåtvänd och inte det minsta social. Han har några kompisar som han brukar äta med och som försöker få med honom på andra aktiviteter men det går sådär. Detta leder även till att Jayas plan att flirta in sig hos Grey går sådär. Han är inte särskilt intresserad av Jayas flirtande. Han är inte intresserad av att umgås med henne alls. Det som upptar Greys hjärna och som får honom att dra sig undan är istället den förbannelse som ligger över honom, den förbannelse han fått höra om sedan barnsben. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa har präntat in i honom att det var hans fel, att han för med sig otur och död. Grey har lärt sig en ramsa utantill som han tycker beskriver hans liv perfekt fram tills nu, och enligt denna ramsa ska hans liv ta slut på hans artonårsdag som närmar sig med stormsteg. När Grey får se det halsband med röda rubiner formade som en ros som Jaya bär, och som dessutom tappar stenar en efter en, blir han övertygad om att halsbandet på något sätt räknar ner den tid han har kvar av sitt liv.

Finns förbannelsen på riktigt? Vad kommer hända med Grey på hans artonårsdag? Kommer Jaya att lyckas med sin plan? Och vad är egentligen viktigast, att följa sin plikt gentemot sitt kungarike och sina föräldrar eller att faktiskt lyssna till sitt eget hjärta och gå den väg man vill?

Boken har inspirerats av den kända sagan om Skönheten och Odjuret, och har du koll på den kan du säkert hitta många likheter i boken.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar