måndag 4 maj 2020

"Hotet" av Mats Söderlund

Omslagsbild: Hotet

Jenny bor med sin mamma och de två yngre syskonen David och Wilma. Deras pappa försvann spårlöst i fjällen några år tidigare när han och Jenny var uppe och vandrade och ingen vet vad som egentligen hände. Han var bara borta och har inte synts till sedan dess. De vet inte om de ska utgå från att han inte lever och därför inte kommer tillbaka eller om de ska hålla fast vid hoppet.

Mamma Gaupa arbetar inom FN och där är vattnets vara eller icke vara en stor och viktig fråga. Det är en bit in i en inte jätteavlägsen framtid där klimatkatastrofer är något man fått vänja sig vid och bristen på vatten påverkar världen väldigt mycket. Stora folkmassor befinner sig på flykt och krig hotar att bryta ut. Mamman är ofta iväg på viktiga möten och de tre syskonen får då klara sig själva hemma.

Jenny, David och Wilma har alltid känt sig lite annorlunda. De är snabbare och kan sikta bättre och hoppa högre än sina jämnåriga kompisar. Det är inte något de pratar om inom familjen, det bara är så. Jenny har alltid varit bäst på orientering, hon känner knappt av någon trötthet, och Wilma skjuter bäst av alla i sin förening. David brukar istället försöka hålla igen på idrotten för att inte ses som alltför udda. Han vill bara vara som alla andra.

När det visar sig att någon är ute efter Jenny, och David sedan blir kidnappad får de förklaringen. De får veta att deras föräldrar undanhållit sanningen under deras uppväxt. De får veta varför de är annorlunda. De får veta vad som var anledningen till att pappan försvann. Förklaringen är lika orimlig som logisk och snart förändras deras liv totalt.

Boken innehåller både inslag av fantasy, sägner och gammal folktro men tar även upp klimathotet och möjliga konsekvenser av vår nuvarande livsstil samt teknik och hur den skulle kunna utvecklas i framtiden. ”Hotet” är första delen i en trilogi och övriga delar heter ”Kampen” och ”Flykten”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar