måndag 12 oktober 2020

"After the fire" av Will Hill

Moonbeam är 17 år och bor i ett läger omgärdat av ett högt staket. Fader John styr The Holy Church of The Lord’s Legion med järnhand. Det är endast en av församlingens medlemmar, fader Johns närmaste man, som är tillåten att lämna lägret för att åka in till den lilla staden. Alla andra måste hålla sig i lägret. Det är förbjudet att läsa eller se på tv. Mobiltelefoner är förbjudna och likaså datorer och internet. Det är absolut förbjudet att prata med Outsiders, alltså alla som inte tillhör lägret. Fader John talar med sin öronbedövande stämma om saker som Gud sagt till honom, saker som alla tror på. Gud begår inga misstag. Fader John bor med sina fruar och ett gäng barn i det Stora huset medan övriga har egna rum i barackerna.

Moonbeams pappa tog med familjen till lägret när hon var liten, på den tiden när fader Patrick styrde församlingen. På den tiden var det helt annorlunda. Både böcker och tv var tillåtna och det var inte förbjudet att åka in till stan. Det var bra tider. Men Moonbeams pappa dog och fader John tog över församlingen från en dag till en annan genom att hävda att det var Guds vilja. Och Gud begår inga misstag. Nu var reglerna och våldet istället ständigt närvarande. När sedan Moonbeams mamma förvisades från församlingen efter att ha tappat tron och avvikit från Den rätta vägen blev Moonbeam ensam kvar. Hon kände sig dock inte ensam. Alla hennes Bröder och Systrar var ju kvar. Men hon började tvivla. Och fortsatte tvivla. Talar fader John verkligen sanning? Hur vet de att det faktiskt är Gud som talat till honom? Vill Gud verkligen ha en så våldsam värld som fader John pratar om? Sakta börjar hon förstå att fader John inte går att lita på. Men vad ska hon göra? På något sätt måste hon få världen att förstå vad som händer innanför stängslet.

Senare befinner sig Moonbeam på rehabcentret George W. Bush Municipal Center tillsammans med de övriga överlevande barnen efter den stora branden lägret drabbats av. De är alla inlåsta i varsitt rum men psykologerna och övrig personal på centret är noga med att betona att de inte är fångar. De kommer att få lämna centret så fort de är redo, så fort de tagit sig igenom processen. Moonbeam får prata med Doktor Hernandez men är inte helt säker på om hon kan lita på honom. Han är ju en Outsider. Han är anställd av Staten. Församlingsmedlemmarnas största fiender. Sedan kommer även Agent Carlyle in i bilden och vill prata med Moonbeam. Hur ska hon kunna berätta sanningen för dem? Hur ska hon berätta vilken skuld hon själv hade i branden? Hur ska hon någonsin kunna berätta vad hon gjort?

Boken tar avstamp i Moonbeams tid på rehabcentret och ju mer hon berättar om tiden i lägret under samtalen med Doktor Hernandez och Agent Carlyle, desto mer får också vi veta om vad som egentligen hände.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar