onsdag 28 oktober 2020

"Felix ever after" av Kacen Callender

Felix Love bor i New York och har aldrig varit kär. Ingen har varit kär i honom heller och han tänker litegrann att det kanske beror på att han inte är värd kärlek. Han bor med sin pappa då mamman lämnade familjen när han var liten. Trots upprepade kontaktförsök från Felix sida har hon inte hört av sig. Han får inga svar. Felix har genomgått en könsbekräftande behandling då han tilldelades kvinnligt kön vid födseln men aldrig känt sig som en flicka. Nu börjar han även fundera på om det verkligen är ”han” som är det rätta pronomenet för honom. För det mesta känner han sig som en kille, men ibland är han inte riktigt hemma i den benämningen heller.

Under sommaren pluggar Felix konst för att få möjlighet att arbeta på sin portfolio. Hans stora dröm är att få ett stipendium till Brown, om inte annat för att bevisa att någon som han kan ta sig in på en sådan skola. Bästa kompisen Ezra, som han hänger med nästan jämt, går också samma kurs men han är inte beroende av något stipendium. Dels så har han en extrem talang, dels så har hans föräldrar riktigt mycket pengar. Felix kan känna sig lite avundsjuk på honom ibland. Ezra har alla möjligheter i världen, han kan bli och göra precis vad han vill, medan Felix känner sig mer begränsad.

En dag har något satt upp en utställning i skolans galleri, en utställning med bilder på Felix innan operationerna och med hans gamla namn. Bilderna kommer från Felix egen Instagram. Felix bryter ihop totalt och känner sig ledsen, kränkt och arg. Han förstår inte vem som skulle vilja göra något så taskigt och börjar tillsammans med Ezra fundera över vem det kan vara. Felix tankar går direkt till Declan, Ezras ex som nu verkar ha bestämt sig för att göra livet surt för dem med spydiga kommentarer och arga blickar. Felix tänker att han ska hämnas genom att skapa ett hemligt Instagram-konto, börja prata med Declan via det, få honom att avslöja en stor hemlighet och sedan sprida den på samma sätt som Felix förflutna spridits. Ezra är inte helt med på att det är en bra idé, men Felix har bestämt sig.

Samtidigt så börjar Felix få homofobiska meddelanden via ett Instagram-konto som han inte känner till. Det verkar som att det är samma person som satt upp bilderna i galleriet, en person som tycker att Felix inte är något värd. Är det Declan som har detta konto också? Felix känner sig dock mer och mer osäker på om Declan kan vara den skyldige ju mer de skriver till varandra. Han verkar ha en helt annan sida än den han visar i verkligheten, och han verkar absolut inte vara den typen av person som skulle outa någon annan på det sättet. Men är den skyldige då?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar