onsdag 21 oktober 2020

"Klättra uppåt" av Katarina von Bredow

Victoria går i tvåan på estetiska programmet. När hon gick i högstadiet var hon alltid i centrum men nu på gymnasiet är det svårare. Det är helt andra regler som gäller här än på högstadiet. På estetiska programmet får alla vara som de vill och klä sig exakt som de vill och Victoria sticker inte alls ut med sina second hand-kläder utan är snarare en i mängden. På teaterlektionerna tvivlar hon på sin förmåga. Hennes stora dröm är att bli skådespelerska, men tänk om hon inte är tillräckligt bra? Det verkar så enkelt för alla andra. Varför är det inte enkelt för henne?

Victoria dras till Alvin i klassen med det blåa håret och de ännu blåare ögonen. Han är dock rätt irriterande rätt ofta. Han verkar dessutom mer intresserad av färgstarka Caaisho som går bild och verkar inte särskilt intresserad av vad Victoria säger eller gör. När Jack, som Victoria var ihop med i åttan, oväntat dyker upp igen efter att ha bott utomlands tänker Victoria att hon kanske borde satsa på honom istället. Han är snygg och kompis med alla och hans popularitet kanske kan spilla över på henne? Hampus, Victorias bästa kompis sedan de var små som nu går på en annan skola, tycker dock inte Jack är en särskilt bra idé. Han kallar honom Jack the Ripper och tycker att Victoria är värd mycket mer än så.

Victoria vet inte riktigt hur hon ska göra med någonting. Är det någon mening att ens försöka satsa på Alvin när han inte visar minsta intresse? Skulle det skada att hänga lite med Jack för skojs skull eftersom han verkar väldigt intresserad? Hur ska Victoria kunna hitta sin rollfigur Ingrid på teaterlektionerna när hon knappt vet vem hon är själv?

Boken är en fristående fortsättning på författarnas tidigare böcker ”Släppa taget” och ”Tappa greppet” som utspelar sig i högstadiemiljö. Författaren har även hittat inspiration hos och tagit hjälp av både teaterlärare och elever på estetiska programmet här på Katedralskolan vid arbetet med boken.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar