onsdag 3 april 2019

"Högspänning" av Henrik Bromander

Bildresultat för högspänning bromander

Lotta bor med sina katter i Göteborg och arbetar som svensklärare på Hvitfeldtska gymnasiet. Hennes före detta man har skaffat en ny familj och sonen Simon har flyttat hemifrån och ägnar sin tid åt att spela onlinespel tillsammans med sitt lag med siktet inställt på att bli bäst. Lotta känner att hennes liv är rätt behagligt ändå. Dagarna flyter på, hon gillar sitt jobb och att få eleverna engagerade, hon går på olika danspass ibland och träffas i sin bokcirkel lite då och då.

Men så börjar saker hända. Hon börjar få konstiga symtom som hon inte riktigt hittar någon orsak till. Hon svettas konstant, det bara dryper om henne, hon får värk i axlarna, huvudvärk, utslag och svårt att sova. På vårdcentralen konstaterar man att det är stressrelaterat och skriver ut antidepressiva. Men Lotta känner sig inte alls stressad och upplever inte att tabeltterna hjälper, hon är övertygad om att det finns en annan orsak.

Samtidigt börjar även saker och ting att hända på jobbet. Skolan får en ny rektor och Lotta får stark kritik när hon använder sig av en uppgift där eleverna ska arbeta med Göteborgskravallerna. Eleverna är även missnöjda med sina betyg och tycker de är värda mycket högre betyg än hon ger dem. Föräldrarna, som såklart tror på sina barn, är inte sena att haka på och kritiken växer. För att tysta de värsta kritikerna höjer Lotta elevernas betyg vilket istället leder till att hon får Skolinspektionen på halsen.

När Lotta hör en kollega berätta om en släkting som är allvarligt elöverkänslig och bor i en stuga i skogen långt från allt vad elektricitet heter sås ett frö i Lotta. Kanske är det vad hon drabbats av? Hemma slänger hon ut så mycket elektronik hon kan, slutar använda mobilen och försöker undvika elektroniktäta platser. På jobbet får hon igenom att hennes klassrum ska vara helt elektricitetfritt och eleverna lämnar snällt mobilerna i skåpen. När Lotta ändå blir sjukskriven till sist hamnar hon i en karusell med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Hur kan man bli sjukskriven när vården knappt erkänner elöverkänslighet som en sjukdom? Hur kan Arbetsförmedlingen tro att det kanske skulle funka att jobba på en mellanstadieskola på 50 procent istället där det ju finns precis lika mycket elektricitet? Är den enda lösningen att fly ut i skogen och isolera sig?

Henrik Bromander har gått på Katedralskolan och har skrivit ett flertal andra böcker som fått goda recensioner.


/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar