måndag 15 april 2019

"Om allt vore annorlunda" av Sanna Mac Donald

Bildresultat för om allt vore annorlunda

Anna har allt man kan önska sig. Hon bor i en stor villa med sin man Mattias och deras två barn. Anna jobbar som lärare på högstadiet, de bjuder hem gemensamma vänner på middagar och har råd både med skidresa på påsklovet och solsemester till sommaren. Men så finns Tove. Tove som var Annas praktikant och som visade sig vara hur bra som helst. Tove som får Anna att känna sådant hon inte ens varit i närheten av med Mattias. Tove som är den vackraste varelse Anna någonsin sett. De inleder ett hemligt förhållande, men Tove är inte nöjd där. Hon vill inte att det ska vara hemligt. Hon vill ha Anna helt och fullt utan att behöva smyga. Men Anna står inte ut med att utsätta sina barn för en skilsmässa. Istället går hon på autopilot hemma och hämtar barn, plockar, städar och fixar middag och lever bara upp ordentligt när hon får vara med Tove.

1937 bor Rune på ett barnhem. Hans mamma hade inte råd att ta hand om honom och nu börjar han nästan glömma hur hon såg ut, något han är livrädd för. Rune har alltid varit ordentligt, han bryter aldrig mot regler och hjälper frivilligt Brita i köket även de dagar han egentligen inte har kökstjänst. Men så dyker Evert upp. Evert med det blonda ostyriga håret som väcker något inom Rune som han inte känt förut. Evert som får honom att gå över gräsmattan även fast det är förbjudet och att bryta mot regler han annars inte kunnat drömma om att bryta mot. Och innerst inne vet han att han bryter mot en av de värsta reglerna. För visst är det förbjudet och syndigt att känna så som han gör för Evert.

80 år senare sitter Douglas på ett ålderdomshem och längtar till sitt hus på Öland vid havet. Han vill känna brisen och doften av hav. Dagarna på hemmet går rätt sakta, efter att den pratglada sköterskan har tittat till honom så är det mycket dag kvar. Tur att det är okej för gamlingar att lägga sig tidigt. Douglas har en massa tid att tänka, att tänka tillbaka på allt som varit. Alla beslut som fattats och alla vägar och slingriga stigar livet tagit. Han har fortfarande kvar asken, asken som är hans käraste ägodel.

De tre historierna om Rune, Anna och Douglas löper parallellt i boken och läsaren inser mer och mer att de har mycket gemensamt. Det handlar om kärlek, att kämpa för kärleken, att våga älska den man innerst inne vill. Att strunta i normer och tabu och lyssna till sina egna känslor. Känslor som är desamma oavsett kön, ålder och årtionde.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar