måndag 30 mars 2020

"Du" av Caroline Kepnes


Joe Goldberg arbetar i en bokhandel i New York och bor i Brooklyn. Livet rullar på men är inte särskilt spännande. När Guinevere Beck, som drömmer om och jobbar för att bli författare, kommer in för att köpa en bok dras Joe direkt till henne. Han känner en omedelbar attraktion. Joe bestämmer sig för att ta reda på allt om henne. Genom att kolla hennes olika konton på sociala medier får han snabbt en rätt bra bild av vem hon är och vilka personer hon umgås med. Han letar även upp hennes adress och börjar spionera på henne utanför fönstret. Han är som besatt av henne, av tankar på henne och av tankar på att de är menade för varandra. När Joe även får tag i Becks mobil kan han ordagrant följa exakt vad som händer i hennes (digitala) liv.

Efter ett tag bestämmer sig Joe för att det är dags för dem att ses då han kommit fram till att Beck är precis så underbar som han visste redan från början. Han ser till så att de träffas men Becks något flummiga pojkvän Benji är i vägen för Joes planer. Tillvaron kunde ha varit perfekt om det inte vore för honom. Men Joe låter inte det faktum att Benji existerar stoppa honom. Inget ska få stoppa honom och Beck. I en källare vid bokhandeln finns ett rum med en glasbur där extra värdefulla böcker förvaras. Detta rum är även perfekt för att stänga in människor i, något som Joe fått erfara under sin uppväxt. Han lurar dit Benji och stänger in honom i glasburen. Med hjälp av hans mobil skickar Joe meddelanden till Beck och ett inlägg på Twitter om att Benji gett sig iväg för at hitta sig själv så att ingen ska börja undra vart han tagit vägen. Problemet med Benji är löst. Eller åtminstone delvis. Vad han ska göra med Benji som faktiskt befinner sig inlåst i glasburen i källaren och som Joe måste ordna mat till då och då har han inte kommit fram till ännu.

I Benjis frånvaro är det fritt fram för Joe att nå fram till Beck och snart är de tillsammans. De passar perfekt ihop, något som Joe vetat hela tiden. Något som dock inte är helt perfekt är Becks bortskämda väninna Peach. Joe är övertygad om att Peach är förälskad i Beck, nästintill besatt av henne, och att hon hela tiden manipulerar Beck för att hon inte ska upptäcka Peachs egentliga avsikter. Joe känner att han måste skydda Beck, han måste skydda henne från Peach. Han behöver bara komma på hur han ska kunna komma åt Peach. Kanske genom den bärbara dator han sett i hennes hem?

Denna bok är både underhållande och obehaglig. Det ligger något olycksbådande under ytan hela tiden. Som läsare börjar man även fundera över sociala medier, internet och hur lätt det egentligen är att hitta och stalka en person, vi lever verkligen i stalkerns tidsålder. Vi kan inte hålla något om vårt liv hemligt. Boken heter ”You” på engelska och har blivit serie på Netflix. Den har även en uppföljare, ”Hidden bodies”/”Gömda kroppar” som säsong 2 av serien baseras på.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar