måndag 9 mars 2020

"Nykomlingen" av Tracy Chevalier

Bildresultat för nykomlingen tracy

Denna bok är en nytolkning av William Shakespeares ”Othello” som här förflyttats till en skolgård utanför Washington på 1970-talet. Osei i är nyinflyttad diplomatson och han har flyttat en hel del i sitt elvaåriga liv. Detta är hans sjätte skola och på varje nytt ställe har han fått känna på hur det är att vara annorlunda och därmed behandlas olika mer eller mindre medvetet av kompisar, lärare och andra vuxna. Familjen är ursprungligen från Ghana och även här är han den enda svarta eleven på skolan.

Osei har utifrån erfarenhet utarbetat en taktik för hur han ska hantera första dagen på en ny skola. Nu är det bara någon månad kvar innan mellanstadiets slut när eleverna ska börja på en ny skola. Alla hierarkier och roller är nästintill huggna i sten. Osei får nästan direkt kontakt med Dee, den populäraste tjejen på skolan, som omedelbart dras till honom. Hon visar honom runt och erbjuder sig att byta sitt Snobben-pennfodral mot hans systers rosa med jordgubbar som Osei var tvungen att ta med när han inte hittade sitt eget.

Ian ser på håll hur Oseis och Dees relation utvecklas och han tycker inte om det. Han har sin självklara roll i skolan och kan genom manipulation och hot styra och ställa lite som han vill. Han är skolgårdens kung. Oseis uppdykande stör litegrann. Redan första dagen har han nästlat sig in hos Dee och även killarna ser med beundran på honom. Detta måste få ett stopp. Till sin hjälp tar Ian sin kompis Rod (som är mer hans hantlangare än hans kompis) och hans något motvilliga flickvän Mimi som även är Dees bästa kompis. Snart utarbetar Ian en plan där jordgubbspennfodralet får en viktig roll och som ska få maktstrukturerna att återgå till de vanliga igen.

Efter en dag är allt förändrat men det blir inte riktigt som Ian tänkt sig. Denna bok går utmärkt att läsa utan att ha koll på ”Othello” men ger ännu mer om du faktiskt vet något om originalpjäsen och kan jämföra dem.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar