måndag 2 mars 2020

"Five feet apart" av Rachael Lippincott

Bildresultat för five feet apart bok

Stella har cystisk fibros vilket främst innebär att hennes lungor inte fungerar som de ska och att hon behöver hjälp för att kunna andas ordentligt. Hon har åkt in och ut från sjukhuset hela hennes uppväxt och nu är sjukhuset som hennes andra hem. Personalen är hennes vänner och hennes allra bästa vän Poe är också en CF-patient med liknande uppväxt som Stella. Hennes lungor har nu endast 35 procent kvar av sin kapacitet och hon står i kö för att få nya lungor. Utan nya lungor kommer hon inte att klara sig.

Stella är fast besluten att göra allt i sin makt för att hon ska få möjlighet till en operation, inte minst för hennes föräldrars skull. Föräldrarna har separerat i sorgen efter äldre systern Abbys alltför tidiga bortgång. Det var ju Stella som skulle dö först, det var hon som alltid gick med döden som en skugga. Nu dog istället Abby i en olycka och Stella är övertygad om att föräldrarna kommer att rasa ihop totalt om hon också försvinner. Så hon tar sina mediciner metodiskt med hjälp av en app som hon själv tillverkat, sköter sig exemplariskt med hygien och munskydd och håller alltid minst sex fots avstånd från andra CF-patienter. Hon har kontroll. Nu har Stella drabbats av feber och halsont vilket gör att hon inte kan följa med sin avgångsklass till Cabo utan är istället tvungen att vara på sjukhuset tills hon tillfrisknat.

Will har också cystisk fibros men har haft en helt annorlunda uppväxt mot Stellas. Hans mamma har en massa pengar och han har befunnit sig på sjukhus över hela världen för att få den allra bästa behandlingen. Nu har han drabbats av en bakterie som egentligen är obotlig för CF-patienter och gör att han inte längre kan få nya lungor. Men hans mamma har inte gett upp. Nu är Will inlagd på samma sjukhus som Stella för att genomgå en ny, oprövad behandling. Han är dock väldigt trött på att åka kors och tvärs över hela världen och bara se en massa sjukhus. Han vill se världen på riktigt. Han vill leva sitt liv. Will har bestämt att han ska bort från allt när han väl fyller 18 om någon vecka. Då kan hans mamma inte bestämma över honom längre. Då kan han få börja leva på riktigt.

När Stella och Will träffar varandra krockar deras inställning till livet rejält. Stella är kliniskt noggrann med allt medan Will tycker att det där med munskydd och att faktiskt ta sina mediciner är överskattat. Han tar livet mer med en klackspark vilket retar Stella med sitt kontrollbehov. Hon märker att hon av någon anledning faktiskt bryr sig om honom, att hon vill att han ska leva så länge som möjligt trots att han är så himla irriterande. Hon borde hålla sig borta från honom, han kan förstöra hennes plan totalt, men det är lättare sagt än gjort.

Boken har även blivit film med samma namn (som med fördel ses EFTER att boken lästs).

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar